Hoek van Holland

Winterbanden

Banden-vervangen

Wanneer u bij garage Schellenboom uw winterbanden aanschaft zorgen wij dat uw zomerbanden de winter goed doorkomen. Wij hebben een ruimte speciaal ingericht voor de opslag van uw banden. Volgend jaar zien we u dan graag terug om de winterbanden weer te vervangen door de zomerbanden. Meer informatie of winterbanden verplicht zijn op uw vakantiebestemming? Klik hier

Algemene winterbanden info
Winterbanden worden steeds meer verkocht omdat een winterband wel degelijk meer veiligheid biedt, ook hier in Nederland. Zodra de temperatuur onder de 7 graden komt geeft een winterband aanzienlijk meer grip op een droog, beregend of besneeuwd wegdek. Het moderne winterprofiel is geruisarm en heeft zeer veel lamellen in het loopvlak. Deze zorgen voor een zaagtand-effect waardoor de grip sterk verbetert. Dus is het voor uw eigen en andermans veiligheid een goede zaak om deze zachtere bandensoort te monteren tijdens winterse omstandigheden.

Effect van winterbanden
Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo’n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter;
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.

Het hele jaar door met winterbanden rijden is niet aan te raden. De remweg van deze banden neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen.

Hoe herkent u winterbanden?
293x188_Content_MS_SnowFWinterbanden hebben een zogeheten M+S (mud and snow)-aanduiding. Daarnaast komt het zogeheten sneeuwvloksymbool steeds meer in zwang, een vrijwillig door de fabrikanten toe te passen aanduiding. Het zou de herkenbaarheid van winterbanden verbeteren als de fabrikanten het consequent zouden gebruiken.